Hoe ik verliefd werd op het regenwoud!

Wie ich mich in den Regenwald verliebte!

I woonden naast de boeren, sliepen in houten hutten, douchten met regenwater en hoorden de stemmen van de natuur. Daar was het weer - het gevoel van vrijheid en geluk.

"Albana, waarom gooi je een zekere baan als topmanager weg om açai bessen uit de Amazone te verkopen?" Het is een vraag die ik regelmatig beantwoord sinds ik Rainforest Company oprichtte. Ik geef toe: mijn onderneming was gewaagd en enigszins onconventioneel. Maar voor mij, was het de belangrijkste stap van mijn leven tot nu toe. Omdat het een hele nieuwe betekenis gaf. Bovenal maakt het een betere toekomst mogelijk voor veel mensen van vandaag.

Ik ben opgegroeid in Kosovo, in een klein dorp genaamd Botushë - bij mijn grootouders, omringd door dieren en ongerepte natuur. Mijn ouders kwamen naar Zwitserland als gastarbeiders in de jaren zeventig. We hadden geen warm water en geld, maar liefde, samenhang en eindeloze natuur. Tijdens mijn verblijf in het regenwoud had ik het gevoel terug te zijn op een plaats waar ik emotioneel vandaan kwam - een plaats waar de waarden die ik uit mijn jeugd kende ertoe deden.

In die tijd leefde ik echter nog in een wereld van snel geld en even snelle consumptie. Toen ik eind twintig was, had ik de sprong naar het managementniveau gemaakt en hield ik stand als financieel directeur in een door mannen gedomineerde sector. Dit bracht mij zelfvertrouwen en moed, maar bovenal financiële onafhankelijkheid. Ik was trots op wat ik had bereikt. Maar ik miste een doel.

Toen, in 2015, plande ik een reis naar het Braziliaanse regenwoud. Wat gepland was als een avontuurlijke vakantie in een overlevingskamp, bleek het grootste avontuur van mijn leven te zijn.

Bij het krieken van de dag ging ik met plaatselijke boeren acai oogsten en leerde ik alles over deze wonderbes en de handel erin. De wens om deze magische plek met zijn prachtige wilde dieren, plantenrijkdom en prachtige bewoners actief te beschermen, werd steeds sterker. Ik moest de boeren een financiële prikkel geven om het bos op een gezonde manier te blijven beheren.

Terug in Zwitserland nam ik ontslag en het idee van The Rainforest Company was geboren. Vandaag bieden we boeren een zeker en eerlijk inkomen en werken we samen om onze planeet te beschermen.